O medu

Med

Med je přírodní extrakt rostlinné šťávy obohacený o vše, co rostlina získává z půdy, vody a vzduchu. Med obsahuje cukry, minerální látky, vitamíny, rostlinné silice, aromatické látky, bílkoviny, pyl a řadu dalších látek. Med je ekologicky čistý – včela jej zbavuje nečistot, pesticidů.

Včelí enzymy obsažené v medu štěpí nevstřebatelné složité cukry na vstřebatelné jednoduché cukry. Ty v lidském těle vcházejí přímo do krve a následně do buněk, a proto tělo nezatěžují procesem štěpení cukrů v játrech.

Med květový (nektarový)

 Je z nektaru květů, barva je vodově čistá případně lehce nazelenalá (akátové), slabě žlutá až zlatavě žlutá (řepkové a lipové tekuté) nebo tmavě hnědá (pohankové). Květové medy jsou velmi lehce stravitelné. Obsahují velké množství vitamínů. Vzhledem k vysokému obsahu glukózy rychle krystalizuje (často i několik dnů po vytočení).

Med medovicový (lesní)

Je hlavně z hmyzem přefiltrované mízy rostlin, barva je tmavě hnědá až červenohnědá. Mají výraznější aroma a ostřejší chuť, než květové medy. Medovicové medy mají vysoký obsah minerálních látek (hlavně K, Mg, P.) a baktericidně působících látek.

Pastový med

Přirozenou vlastností medu, především medu květového je rychlá krystalizace. Aby se zamezilo zkrystalizování využíváme moderní a k medu šetrnou metodu pastování. Medem se během krystalizace pomalu míchá, vznikají pouze malé krystalky. Tím si med zachová krémovou konzistenci po dlouhou dobu. Pastový med je ideální pomazánkou na pečivo, neboť nestéká a přitom zůstává vždy měkký a vláčný.

Pastový med je přírodní květový med, má nažloutlou až bílou barvu, zachovává všechny biologicky aktivní látky jako enzymy, vitaminy, bílkoviny a minerální látky.

11 důvodů, proč jíst med:

med je zdrojem energie

med je snadno stravitelný

med posiluje imunitu

med napomáhá při léčení chorob

slazení medem je přirozené

med je ekologicky čistý

med obsahuje minerální látky

med obsahuje vitamíny

med obsahuje bílkoviny

med obsahuje přírodní látky

med působí proti zubnímu kazu

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto stránky používáte jsou sdíleny se společností Google.

Používáním těchto stránek souhlasíte s použitím cookie souborů. Více info

Souhlasím

K personalizaci obsahu a reklam a analýze návštěvnosti webu používáme tzv. cookies. Slouží k rozlišování jednotlivých uživatelů. Osoba není z obsahu cookies identifikovatelná. Cookies používáme k:

optimální funkčnosti našich stránek

autorizaci uživatelů

U některých souborů cookie využíváme třetí strany pro analytické či inzertní funkce. Viz: Jak Google využívá soubory cookie

Používáme následující soubory cookie:

Google analytics: _ga, cid, utmv, utmz, utma, utmb, utmc

a inzerní funkce Google Analytics:

přehledy demografických údajů a zájmů, remarketing, přehledy zobrazení v Obsahové síti Google

 

Jak odmítnout soubory cookie?

Používání cookies lze nastavit ve vašem webovém prohlížeči. Většina prohlížečů cookies příjmá. Více info naleznete  v nápovědě Vašeho prohlížeče.