Med
Med je přírodní extrakt rostlinné šťávy obohacený o vše, co rostlina získává z půdy, vody a vzduchu. Med obsahuje cukry, minerální látky, vitamíny, rostlinné silice, aromatické látky, bílkoviny, pyl a řadu dalších látek. Med je ekologicky čistý – včela jej zbavuje nečistot, pesticidů.
Včelí enzymy obsažené v medu štěpí nevstřebatelné složité cukry na vstřebatelné jednoduché cukry. Ty v lidském těle vcházejí přímo do krve a následně do buněk, a proto tělo nezatěžují procesem štěpení cukrů v játrech.
Med květový (nektarový)
Je z nektaru květů, barva je vodově čistá případně lehce nazelenalá (akátové), slabě žlutá až zlatavě žlutá (řepkové a lipové tekuté) nebo tmavě hnědá (pohankové). Květové medy jsou velmi lehce stravitelné. Obsahují velké množství vitamínů. Vzhledem k vysokému obsahu glukózy rychle krystalizuje (často i několik dnů po vytočení).
Med medovicový (lesní)
Je hlavně z hmyzem přefiltrované mízy rostlin, barva je tmavě hnědá až červenohnědá. Mají výraznější aroma a ostřejší chuť, než květové medy. Medovicové medy mají vysoký obsah minerálních látek (hlavně K, Mg, P.) a baktericidně působících látek.
Pastový med
Přirozenou vlastností medu, především medu květového je rychlá krystalizace. Aby se zamezilo zkrystalizování využíváme moderní a k medu šetrnou metodu pastování. Medem se během krystalizace pomalu míchá, vznikají pouze malé krystalky. Tím si med zachová krémovou konzistenci po dlouhou dobu. Pastový med je ideální pomazánkou na pečivo, neboť nestéká a přitom zůstává vždy měkký a vláčný.
Pastový med je přírodní květový med, má nažloutlou až bílou barvu, zachovává všechny biologicky aktivní látky jako enzymy, vitaminy, bílkoviny a minerální látky.
11 důvodů, proč jíst med:
med je zdrojem energie
med je snadno stravitelný
med posiluje imunitu
med napomáhá při léčení chorob
slazení medem je přirozené
med je ekologicky čistý
med obsahuje minerální látky
med obsahuje vitamíny
med obsahuje bílkoviny
med obsahuje přírodní látky
med působí proti zubnímu kazu