Rozpuštění zkrystalizovaného (nesprávně zcukernatělého) medu není příliš složité. Stačí se řídit naším doporučením.
Co dělat proto, aby med nezkrystalizoval?
- Krystalizace je přirozená vlastnost medu. Některé druhy medu krystalizují rychleji (například jarní med krystalizuje i do jednoho týdne, proto jej pastujeme, a vzniká tak pastový med), naopak med medovicový nebo akátový krystalizuje později, zhruba až po roce.
- Doporučujeme nekupovat příliš mnoho medu do zásoby (na celý rok).
- Med je možné pastovat – pastový med si zachovává svou konzistenci a už dále nekrystalizuje.
Jak rozpustit med v domácích podmínkách:
- V troubě (pokud lze nastavit na termostatu max. teplotu 50 ºC),
- na ústředním topení,
- ve vodní lázni.
- Ideální teplota pro rozpuštění medu je 40-50 ºC. Při vyšší teplotě se enzymy a další látky v medu znehodnocují.
Co určitě nedělat:
- Nerozpouštějte med v mikrovlnné troubě – med se nerozpouští rovnoměrně a může se znehodnotit.
- Nenalévejte do medu vodu, protože med poté může začít kvasit.
Jak rozpouštíme med my?
Pokud nám med zkrystalizuje ve sklenici, používáme pro ztekucení medu termobox.